1. Wat is de SUP-wetgeving?

Plastic afval in zee (plastic soep) is een internationaal probleem. Daarom wil de Europese Unie (EU) wegwerp plastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Hier is een richtlijn voor gemaakt: Europese Single Used Plastic richtlijn (SUP-richtlijn).

Zie voor meer informatie de website vanuit de rijksoverheid.

Deze wet wordt in delen ingevoerd en gaat in vanaf 3 juli 2021.

2. Wat heeft dit voor consequenties vanaf 3 juli 2021?


Vanaf 3 juli komt er een verbod op de productie en invoer van bepaalde plastic wegwerpartikelen in Nederland, zoals:

  • Bestek, roerstaafjes, rietjes en borden
  • Eenpersoons Voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (EPS)
  • Drinkbekers gemaakt van piepschuim (EPS)
  • Producten van oxo-degradeerbare kunststoffen
  • Wattenstaafjes
  • Ballonstokjes

Daarnaast komt er een markeringsplicht op artikelen om de consument meer bewust te maken dat producten plastic bevatten en dit schadelijk kan zijn voor het milieu. Dit geldt voor:

  • Plastic bekers
  • Bekers met een plastic coating zoals milkshakebekers en koffiebekers

 

3. Wat betekent de SUP-wetgeving voor Bidfood?

Als Bidfood mogen wij géén nieuwe voorraad meer neerleggen van artikelen die niet voldoen aan deze wet na 3 juli. Wij zullen deze artikelen daarna uit laten lopen en geschikte alternatieven voor u selecteren en aanbieden.

4. Wat betekent de SUP-wetgeving voor mij als klant van Bidfood?


Als klant mag u uw huidige voorraad opmaken en bij bestellen bij Bidfood, totdat de voorraad bij Bidfood ook op is. Producenten en importeurs mogen de producten die onder de SUP-wetgeving vallen niet meer importeren. Alle producten die al in de keten zijn, mogen nog worden verkocht en opgemaakt. Dit geldt voor zowel de artikelen waar een verbod op komt als voor de artikelen met de markeringsplicht. Voor de artikelen met de markeringsplicht hoeft u als klant geen actie te ondernemen. U merkt vanzelf dat de markering zichtbaar wordt op de producten.

Voor de artikelen die niet meer ingekocht worden bieden wij u een geschikt alternatief aan op de webshop en in uw bestellijst zodra deze bijna op zijn.

5. Welke producten kunnen deze producten vervangen?


Deze zijn te vinden via onderstaande link, via uw bestellijst of op de pagina. Het is van belang dat u als klant een keuze maakt op welk alternatief artikel uw overstapt. Als Bidfood bieden wij een ruim assortiment aan waaruit u kunt kiezen.

Bekijk het assortiment SUP-proof artikelen hier.

6. Komt er ook een verbod op plastic friet- en frikandelbakjes?


Nee, er komt geen verbod op de plastic friet- en frikandelbakjes. Bidfood streeft er wel naar om zo veel mogelijk circulaire verpakkingen te gebruiken en wil zoveel mogelijk gerecycled plastic gebruiken.