1. Waarom verandert het huidige statiegeld beleid?

De Nederlandse regering wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van de plastic soep, onder ander door deze nieuwe wet/regeling. In diverse andere Europese landen, zoals Denemarken, Zweden en Estland, wordt al statiegeld berekend over kleine petflessen, met als gevolg een flinke reductie in het zwerfafval. Door deze regeling ook in Nederland in te voeren, zal hopelijk een drastische vermindering van kleine plastic flessen in het zwerfafval worden bereikt.

2. Wat gaat er veranderen?

Er komt dit jaar een nieuw statiegeldsysteem, waarbij naast de huidige statiegeldflessen ook een fles met een inhoud tot 0,75 liter bij aankoop 15 cent meer gaat kosten. Voor het inleveren van deze petflesjes zullen consumenten 15 cent ontvangen. Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen in het statiegeldsysteem, dus niet de flessen van siroop, sap of zuivel. Statiegeld Nederland wordt de nieuwe uitvoeringsorganisatie. Daarnaast verandert er het nodige aan administratieve kant. De heffingen en vergoedingen zoals we die nu kennen, zullen ook veranderen.

3. Wanneer gaan deze veranderingen in?

Het nieuwe statiegeldsysteem gaat vanaf 1 juni 2021 in. De start van de nieuwe uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland en de verplichting van innamepunten geldt vanaf 1 juli 2021. 

Let op: sommige wijzigingen zullen in aanloop naar deze datum al gefaseerd worden ingevoerd. Wij houden u hiervan uiteraard constant op de hoogte. Zo komen grote flessen al vanaf mei met nieuwe EAN codes op de markt en de kleine flessen vanaf 1 juni.

4. Wat betekenen deze veranderingen voor u als foodprofessional?

 • Producenten zijn verplicht om 15 cent statiegeld te heffen op kleine plastic flessen. Op grote flessen blijft dit 25 cent.
 • De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast. Hierop komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code te staan (dit geldt ook voor groot petflessen). Statiegeld Nederland lanceert binnenkort een app om EAN-codes op statiegeld te kunnen controleren.
 • Er komen meer inname-locaties van plastic flessen, zowel verplichte als vrijwillige. Consumenten kunnen statiegeld terug krijgen bij:
  • Supermarkten groter dan 200 m²
  • Bemande OV-stations
  • Bemande tankstations langs de snelweg
 • Valt u in een van bovenstaande deze categorieën? Dan bent u vanaf 1 juli 2021 verplicht om statiegeldflessen in te nemen en statiegeld uit te betalen. Hiervoor krijgt u als innamelocaties een kostenreflectieve handling vergoeding. Cateraars die in totaal op hun locaties meer dan 50.000 flessen per jaar verkopen, krijgen een handling vergoeding wanneer zij flessen innemen. Overige verkooppunten van plastic flessen kunnen ervoor kiezen om vrijwillig petflessen in te zamelen, maar krijgen alleen een handling vergoeding bij machinale inname.
 • De vergoedings- en bijdragestructuur zal veranderen. (Verplichte) innamepunten hebben vanaf 1 juni recht op een handling vergoeding per ingenomen fles. Hoeveel een innamepunt ontvangt, hangt af van de manier van innemen. Innamepunten kunnen de flessen handmatig innemen of met een Reverse Vending Machine.
 • Er wordt gewerkt met een open inleversysteem: de consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij/zij de flessen gekocht heeft. Ook komen grote en kleine petflessen in hetzelfde systeem. Bierflessen en blik vallen niet in dit systeem.
 • De afhandeling van kleine petflessen blijft voor Bidfood gelijk aan de emballage stromen zoals we die nu al kennen. Zie vraag 5 en 6 voor verdere details. 

5. Welke aanpassingen moeten in het kassasysteem gedaan worden?

Alle kleine en grote flessen krijgen een nieuwe EAN-code. Deze zullen moeten worden verwerkt in het kassasysteem. Leveranciers registreren hun barcodes bij Statiegeld Nederland en leveren daarnaast op de gebruikelijke manier informatie aan bij hun afnemers, zodat ze die kunnen verwerken in hun systemen (zoals dat nu ook gebeurt).

6. Hoe verloopt vanaf 1 juni het retourproces van petflessen?

U kunt uw lege petflessen in een statiegeldzak verzamelen en bij elke levering retour aanbieden aan Bidfood. Door middel van een barcodesticker op de sluiting wordt deze statiegeldzak geregistreerd en via uw klantnummer aan ons ERP-systeem én het systeem van Statiegeld Nederland gekoppeld. De statiegeldzak wordt vervolgens naar het telcentrum getransporteerd, waar het aantal petflessen in de zak geregistreerd wordt. 

Afhankelijk van de door uw gekozen verwerking (zie formulier), krijgt u dit dit aantal van Statiegeld Nederland of via Bidfood gecrediteerd, plus de eventuele handling vergoeding. Heeft u gekozen voor creditering en het verkijgen van de labels via Bidfood? Dan delen wij geen gegevens met Statiegeld Nederland.  Heeft u gekozen voor creditering via Bidfood, maar het verkrijgen van de labels via Statiegeld Nederland? Dan delen wij alleen uw NAW-gegevens met Statiegeld Nederland. In het geval dat Statiegeld Nederland de creditering en levering van de labels voor u faciliteert, delen wij uw NAW-gegevens en bankgegevens met Satiegeld Nederland.   

7. Waar zijn statiegeldzakken te verkrijgen?

De statiegeldzakken om de lege petflessen (met sluitingen) in te verzamelen zijn o.a. via Bidfood verkrijgbaar.  Op dit moment zijn er big bags (800 liter/ 630 kleine of 230 grote flessen) en small bags (240 liter / 200 kleine of 70 grote flessen) verkrijgbaar. Waarschijnlijk wordt hier nog een extra formaat aan toegevoegd, de zogenaamde mini bags bij (120 liter / 100 kleine of 35 grote flessen). In deze zakken mogen kleine en grote flessen bij elkaar ingezameld worden.

Wilt u gebruik maken van donatiebakken om de flessen in te zamelen? Dan zult u zich moeten aanmelden bij Statiegeld Nederland

8. Wat kan Bidfood voor u betekenen?

Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk voor te bereiden en te ondersteunen bij deze wijziging. Samen met producenten zorgen wij dat nieuwe artikelen (EAN’s) ruim op tijd bekend zijn

Grote innamepunten (meer dan 100 flessen per week retour) kunnen zich t/m 30 juni als innamepunt registreren bij Statiegeld Nederland. U kunt dan uw eigen labels en sluitingen bestellen. Als wij verwachten dat u meer dan 100 flessen per week gaat retourneren, zullen wij u hierover begin mei benaderen. 

Stuurt u doorgaans minder dan 100 statiegeldflessen per week retour? Dan zal uw Bidfood chauffeur net als in de huidige situatie   een uniek label aan de statiegeldzak bevestigen. 

Naast de mogelijkheid van rechtstreeks crediteren vanuit Statiegeld Nederland bieden wij u dus als service de mogelijkheid om deze procedure via Bidfood te laten lopen met daarin één financiële stroom en één aanspreekpunt. Heeft u aanvullende vragen of opmerkingen, neem gerust contact op met uw accountmanager of onze klantenservice.

Meer informatie is ook te vinden op de website van Statiegeld Nederland.