Meest voorkomende allergenen | Bidfood

In de wet worden 14 voedselallergenen vermeld. Sinds 13 december 2014 moeten voedselverstrekkers informatie over de aanwezigheid van deze 14 allergenen beschikbaar stellen aan consumenten, cliënten of patiënten. De 14 allergenen zijn:

Gluten
Gluten zijn niet-oplosbare eiwitten die voorkomen in graan, zoals tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Legio producten bevatten gluten, maar brood is misschien wel het bekendste voorbeeld. Ook komen gluten vaak voor in vleesvervangers omdat gekookte gluten vocht en smaak goed opnemen.

Schaaldieren
Tot de schaaldieren behoren de kreeftachtigen, garnalen, en krabben. Maar (sporen van) schaaldieren kunnen ook aanwezig zijn in kruidenmixen, oosterse en mediterrane gerechten, sambal, trassi en kroepoek. Wie allergisch is voor schaaldieren, heeft ook vaak een versterkte reactie op weekdieren.

Eieren
Zowel het eiwit als het eigeel veroorzaken een allergische reactie bij mensen die een ei-allergie hebben. Het eiwit wordt veelal opgeklopt tot schuim en verwerkt in desserts of gebruikt om vloeistoffen te klaren, zoals bouillons. Het eigeel wordt veelal gebruikt als hechtmiddel om vlees en groente te paneren.

Vis
Vis is een allergeen dat op meerdere manieren in een maaltijd aanwezig kan zijn. De herkenbare vorm, zoals visfilet of geportioneerde vis levert voor mensen met een allergie meestal geen gevaar op. De vis die verwerkt is in diverse producten kan echter wel problemen opleveren..

Pinda
De pinda is waarschijnlijk het meest bekende allergeen en wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd. Pinda’s kunnen daarnaast voorkomen in vers geperste oliën (arachide), zoals wokolie. Oliën die sterk verhit zijn, voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie en medicijnen, zijn wel veilig.

Soja
Soja is een veelzijdig product dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het wordt gebruikt in sauzen en smaakmakers, zoals ketjap, hoisin en miso. Daarnaast is het een hulpstof die veelal in chocolade wordt gebruikt (sojalechitine).

Melk
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden allergische reacties niet alleen veroorzaakt door koemelk. Geitenmelk, paardenmelk en schapenmelk kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Ook zuivelproducten die van melk worden gemaakt kunnen een reactie veroorzaken.

Noten
Noten worden ook wel schaalvruchten genoemd, vanwege de harde schil of schaal. In de allergenenwet worden zeven soorten noten benoemd, namelijk de amandel, hazelnoot, walnoot, cashewnoot, pecannoot, pistachenoot en macadamianoot.

Selderij
Selderij komt voor als bleekselderij, knolselderij, bladselderij en selderijzaad. Selderij producten worden zowel rauw als gekookt gegeten en gedroogd als specerij in onder andere kruidenmixen, bouillons, sauzen, salades en kant-en-klare gerechten.

Sesam
Sesamzaadjes smaken nootachtig en worden gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld hummus en falafel of als versiering van brood. Daarnaast is het verkrijgbaar als sesamolie of sesampasta.

Sulfiet
Sulfiet komt van nature voor in levensmiddelen. Vooral mosselen, gedroogd fruit, en wijn bevatten een hoog sulfietgehalte. Daarnaast wordt het aan levensmiddelen toegevoegd als conserveermiddel (E220 - E228).

Lupine
Lupine (her)kennen veel mensen als sierplant, maar behoort tot de familie van de peulvruchten. Het wordt veel als ingrediënt in voeding gebruikt. Voornamelijk in brood, koek en gebak als vervanger voor tarwe. In de voedingsmiddelenindustrie wordt lupinemeel als alternatief gezien voor sojameel. Dit wordt gebruikt in vegetarische vleesvervangers.

Weekdieren
Onder weekdieren worden mosselen, oesters, inktvissen en slakken verstaan. Het komt vaak voor dat mensen met een allergie voor weekdieren, ook een allergische reactie krijgen van schaaldieren en andersom. Weekdieren worden vaak verwerkt in visgerechten, kruidenmixen, en kleine hapjes.

Download onze iconen voor de 14 allergenen
Om je te helpen verduidelijken welke gerechten op jouw kaart allergenen bevatten, bieden wij je iconen die je vrij mag gebruiken op bijvoorbeeld jouw menukaart. Je bent niet verplicht om iconen te gebruiken, maar kunt deze als hulpmiddel inzetten bij de communicatie over allergenen richting jouw gasten. Ook jouw personeel kan hier profijt van hebben, omdat ze een helder advies kunnen geven over de allergenen per gerecht.

Download de iconen